Det finns ekologiska alternativ

Håret-Hårvård

Det forskars mycket på frisörers hälsa och frisörprodukter. Det går att få ett vackert hår som dessutom har bra kvalitet på köpet genom att använda naturliga hårvårdsprodukter. Det som tillförs håret borde vara ätbart för att alltid en liten del absorberas genom hårstået in i huden och kroppen. Hårstrået är ihåligt, som ett mycket tunnt sugrör och det omges av fjäll, indirekt kan man säga att håret leber så länge det sitter på huvudet. Små krafter suger up/ner till hårsäcken de medel som sätts i håret.

Naturlig hårvård

Nu mer finns eko-frisörer med naturlig hårvård som bland annat färgar håret med färger från naturliga växter och örter. Det finns cirka 30 stycken ekofrisörer i Sverige. 
Det innebär att du kan sköta ditt hår, utan att använda skadliga kemiska preparat. Allt du tillför ditt hår går in i din kropp. Genom att använda naturliga preparat som vegetabiliska oljor, växter, örter mm får vi ett friskare hår med bättre kvalitet. Med energiklippning skapas en lättskött frisyr utifrån hårets egna förutsättningar. Tillgodogör dig energi och ökar välbefinnandet.

Huden-Hudvård

Det är samma sak för hudvårdsprodukter. Svenska naturskyddsföreningen gjorde en stor undersökning av hudvårdprodukter för barn för några år sedan. Rapporten avslöjar ett skrämmande resultat. 70 produkter testades och av dessa klarade bara 6 st sig igenom testet utan anmärkning. 20 produkter blev bedömda som bättre än andra. De allra flesta produkter innehöll hormonförstörande, allergi- eller cancer framkallande ämnen. Många av produkterna bedömdes som skadliga för miljön. Barn är mer mottagliga för kemikalier än vuxna. Huden är tunnare och mer ömtålig och ämnen tas lättare upp i kroppen.

Alternativ finns

Idag kan du hitta en hel del plagg i tillverkade av ekologiska tyger och ekologiskt bomull. Den ekoligska kläd- och tygbranchen växer mer och mer. Varför inte börja med att köpa handukar och lakan. Lakan har närkontakt med våra kroppar en stor del av dygnet när vi sover.

fyrklöverHud och kläder

Bomull har odlats i 4 000 år. Men under de senaste 70 åren med hjälå av stora mängder kemikalier och bekämpningsmedel. Bomullsplantan utsätts för kraftig besprutning. Iblans besprutas plantan upp till 40 gånger per säsong. Hundratals människor insjuknar och många dör på grund av att de utsätts för alla dessa gifter på fälten och i fabrikerna. Ofta används barn i detta arbete. DDT och andra bekämpningsmedel som är förbjudna hos oss används. Färgningen är också en mycket miljöstörande process i ledet i textilindustrin. Kemikalierna finns fortfarande kvar i kläderna när vi bär dem på oss. Huden absorberar en liten del av kemikalierna som sedan vår kropp måste ta hand, förstöra eller göra sig av med.