HELHETSSYN

hälsa och miljö

YOGA, ANDNING, AVSLAPPNING

LIVSSTIL

NÄRINGSTERAPI

ÖRTTERAPI

Hälsa är så mycket mer…..

Det mentala tillståndet är viktigt för hälsotillståndet. Med lugn och harmoni i sinnet påverkas hälsan positivt. Kost och livsstil påverkar det mentala tillståndet. Vissa ämnen och näring är stressande andra är lugnade. Det är viktigt med näring som ger balans i kroppen. Stressymtom är en reaktion på en situation som vi inte riktigt klarar av. Det är egentligen viktiga signaler för en frisk kropp. När det verkligen behövs reagerar kroppen med symtomen ”fly och fäkta”. Då med full koncentration på det som sker om det är en fara som hotar. Problemet är när stressymtom visar sig vid fel tillfälle. Varaktiga stressymtom måste åtgärdas innan andra obalanser i kroppen. Det är därför viktigt att du lär känna igen tecknen och symtomen på ett tidigt stadium. Att bli medveten hur stress känns för just dig är ett första steg mot bättre liv och hälsa. Det emotionella tillståndet har alltid en inverkan på matsmältning och alla känslor påverkas av och påverkar hormoner i kroppen på olika sätt. Kroppen är konstruerad så att den klarar väldigt mycket stress under förutsättning att den får återhämta sig med total vila både kroppsligen och mentalt. Det finns många olika återhämtningsverktyg att ta tilll om man har svårt att koppla av t ex. med träning, avslappning och behandling i olika former. Men det är också viktigt att se över sin kost och vilka livsmedel som påverkar det mentala tillståndet och kroppstressen negativt.

HELHETSSYN

Margareta har alltid haft ett stort intresse av kopplingen miljö och hälsa. Verksam inom yoga, friskvård, kostrådgivning samt positiva livsstilsförändringar. Hon anordnar kurser och föreläsningar som bygger på kombinationen miljön, hälsa och livsstil som kan göra stor skillnad på livskvalitet och välmående. Hon håller även enskilda konsultationer. Vidare finns en bred erfarenhet inom ett flertal områden, t.ex. akutvård, service och administration. Hon är undersköterska. Har högskoleutbildning inom energi -och miljöingenjör. Har också högskolepoäng i medicin (75hp) däribland näringsfysiologi och immunologi. Hon är Näringsterapeut (NNFS)(2 år) och kostrådgivare samt har  utbildat sig till örtterapeut (2 år).

YOGA

Ordet Yoga är sanskrit och betyder förening eller enhet. Det är en tusentals år gammal visdomslära om människan som kommit till oss via Indien. Yoga är en disiplin för kroppen och sinnet. Den ger fysisk och psykisk balans. Syftet med den fysiska yogan är att uppnå välmående och hälsa men också skapa eller upprätthålla en balans i kroppen. Genom grundställningarna förbättras kroppens funktioner, alla vitala organ stärks, spänningar och blockeringar i musklerna avlägsnas.

I de flesta övningarna synkroniseras varje kroppsrörelse med medveten andning. Under övningarna hålls ett inre fokus.

Medicinsk yoga (Mediyoga)

Medveten andningsträning, enkla kroppsövningar som modifieras efter deltagarens förmåga. Deltagarna utövar övningar på stol alternativt golv.  Denna form av yoga är utvecklad av delar av Kundalini yogan. Forskning på den medicinska yogan har i ett stort antal studier visat mycket goda resultat, på bl a hjärt-och ryggpatienter. (IMY, Institutet för medicinsk yoga)

Meditation

Vetenskapen har upptäckt att meditation har välgörande effekt på både hjärna och kropp. Olika mätningar gjorda på människor under djup meditation har visat att blodtrycket normaliseras, hjärt -och pulsverksamheten sjunker och stressen minskar. Man har också fått bevisat att kommunikationen mellan hjärnhalvorna fungerar bättre under meditation.

Alla människor kan lära sig meditera. Nybörjare behöver lite hjälp för att hitta en meditationsteknik  som passar bäst. Det finns en mängd olika meditationstekniker, endel med kroppsmedvetande fokus andra med andningsmedvetande fokus.

VAD SKA MAN ÄTA?

Denna enkla fråga har inget enkelt svar. Det finns mycket information och många teorier och flera av dem strider mot varandra. Det finns nog inget system som är det absolut rätta beroende på att alla människor är unika. En viss kost kan vara rätt för dig just nu men kanske inte rätt om ett år. Behovet av olika kosthållning skiljer sig också mellan varje individ. Vi alla ser ungefär likadana ut på utsidan men skiljer oss ändå med ett unikt utseendet för varje individ. Likaså är vi olika biokemiskt och har olika behov när det gäller mat och näring detta också beroende på hur livsstilen ser ut. Kroppen är effektiv och har en stor anpassningsförmåga till en viss gräns. Om kroppen kommer i obalans gör den allt för att komma i balans igen på bekostnad av en viss symtom. Kosten är en stor faktor som påverkar hälsan men inte den enda faktorn för ett friskt liv.

Vi kan inte ens tänka tanken att hälla smutsig bensin i bilens tank. Bilen skulle visa symtom genom att börja “hosta” på en gång. Men vi tror att vi kan stoppa i vilket “skräpbränsle” som helst i vår “kroppstank” utan att det skulle ge någon som helst symtom på ohälsa. Kost är en hälsofaktor som står helt under vår egen kontroll. Det är vi själva som avgör vad vi stoppar i munnen. Det är svårare att kontollera luften vi andas, omgivande buller eller känslomässig påverkan från omgivningen.

Kan vi verkligen kontrollera vad vi äter? Vet vi vad all mat innehåller? Färgämnen , smakförstärkare, syntetiska ämnen är inte ovanligt i den mat som säljs i butikerna. Många av dessa ämnen påverkar kroppens funktioner negativt.  Bland annat kan de störa vårt hormonsystem. Att byta matvanor i syfte att förbättra sin livskvalitet kan vara ett sätt att aktivera kroppens självläkningsförmåga.

Kontakt

HELHETSSYN

070-355 59 26

info@helhetssyn.

Schema yoga

MåndagOnsdagFredag
Hatha 17.00-18.15Vinyasa 17.00-18.00Mediyoga 9.00-10.15
Mediyoga 18.30-19.45

Kurs örternas hemligheter

 • Hur använda våra svenska vanligaste vilda växter som läkande mat.
 • Söndag den 24 mars 13.00 – ca.16.00
 • Pris: 450
 • Vid frågor och anmälan: 070-35 55 926

Lyxig hälsoretreat Fjällbacka     6 juni – 10 juni

Ge din kropp och själ en härlig boost efter vinterhalvåret.

Välkommen till västkustens pärla. Upplev försommaren under fem dagar då vi förenar hälsa med nöje och njutning, god mat och umgänge. Vi bor på Richters hotell som ligger precis vid havet med fin utsikt över skärgården.

Vi blandar lugna aktiviteter som yoga och vandringar med hänförande utsikter, båtturer i skärgården, föreläsningar med hälsa, livsstil och må bra som tema och det finns alltid utrymme för ett dopp i havet. Vi erbjuder en förmiddag med spännande tångsafari och matinspiration med havets växter som ingredienser. Yogaklasser för både redan vana yogautövare och nybörjare. Yogan anpassas efter deltagarna.

En av resans höjdpunkter är båtturen ut till Väderöarna med övernattning, luncher och middag på Väderöarnas värdshus. Ta ett bad i de vedeldade badtunnorna. Du får uppleva havets nyckfullhet i denna vackra oas mitt i havet.

 • priset 9800 kr ingår:
 •  4 övernattningar:
 • 3 övernattning på Richters hotel
 • 1 övernattning på Väderöarnas värdshus
 • 4 frukost
 • 3 middagar
 • 4 lunch    
 • Vandringar
 • Båtturer i skärgården
 • Yogaklasser varje dag
 • Föreläsningar med hälsotema
 • All inclusive (ex en middag)

Intresse och anmälan till: Helhetssyn

Telefon: 070-355 59 26

Boende i tvåbäddsrum eller flerbäddsrum, utsikt över havet.

Enkelrum med extra tillägg.

Kläder efter väder. Räkna med allt, sol, vind och vatten. Aktiviteterna anpassas efter vädrets makter.

“Études has saved us thousands of hours of work and has unlocked insights we never thought possible.”

Annie Steiner

CEO, Greenprint

Watch, Read, Listen

Join 900+ subscribers

Stay in the loop with everything you need to know.